به کلبه امن خوش آمدید.

خانه » نوجوانی و بحران بلوغ

نوجوانی و بحران بلوغ

دوران نوجوانی همونطور که از اسمش پیداست به دوره‌ای گفته میشه که فرد از دنیای کودکانه خودش بیرون میاد و کم‌کم به دنیای جوانی پا میذاره. همونطور که میدونید ورود به این دوره از زندگی (مثل ورود به تمام دوره‌های دیگه زندگی) سختی‌ها و بحران‌های زیادی داره و  ممکنه منجر به اختلالات افسردگی و اضطراب بشه.

بنابراین باید تمام تلاش خودمون رو به کار ببندیم تا فردی که در این دوره از زندگیش قرار داره آسیب نبینه و به‌راحتی و با موفقیت از این مرحله عبور کنه و وارد دوره جدید زندگیش بشه. دوره نوجوانی تغییرات زیادی رو با خودش به ارمغان میاره که باعث میشه والدین با مسئله‌ای به نام نوجوانی و بحران بلوغ روبرو بشن.

برای حل این مشکل دقیقا مثل جلسات زوج درمانی که هر کدوم از زوجین نقش پررنگی دارن، در این جلسات هم نقش والدین قابل انکار نیست. یکی از اصلی‌ترین خدمات کلبه امن، مشاوره در زمینه نوجوانی و بحران بلوغ هست که در ادامه به‌طور کامل براتون توضیح میدیم.

چالش‌های نوجوانی و بحران بلوغ و شیوه صحیح برخورد با نوجوان

چالش های نوجوانی و بحران بلوغ
چالش های نوجوانی و بحران بلوغ

دوره نوجوانی معمولاً از 12 سالگی شروع میشه و تا 18 سالگی ادامه داره. این مرحله از رشد بیشترین تغییرات رو به همراه داره و معمولاً فرد با نوسانات شدید روحی درگیر میشه.

  نوجوانی و بحران بلوغ معمولاً چالش‌های زیادی رو به همراه داره و والدین تأثیر زیادی روی این چالش‌ها دارن؛ میزان سختی یک مشکل و پشت سر گذاشتنش تا حد زیادی به رفتار والدین بستگی داره.

 برای گذر از نوجوانی و بحران بلوغ لازمه که در کنار آموزش صحیح به نوجوان، والدین هم رفتار درستی رو در پیش بگیرن تا مسیرو برای فرزندشون روشن کنن.

چالش‌های نوجوانی

چند تا از مهم‌ترین و رایج‌ترین چالش‌های دوره نوجوانی شامل موارد زیر میشه:

  • هویت: اولین چالشی که نوجوانی و بحران بلوغ به همراه داره، در مورد هویت نوجوان هست. نوجوان ذهنش درگیر سؤالات زیادی در مورد هویتش میشه؛ سؤالاتی مثل من کی‌ام و قراره آینده من چی بشه؟ هدف من از زندگی چیه؟ چه فایده ای برای اطرفیانم دارم؟

  •  یکی از جالب‌ترین مسائل هویتی که فرد رو درگیر میکنه استرس قبل از ازدواج هست. یعنی فردی که اصلاً در شرایط ازدواج هم قرار نداره، نگران آینده میشه.

  • والدین: یکی از اصلی‌ترین و رایج‌ترین چالش‌های این دوره، مشکلاتیه که فرد با خونواده خودش داره. در اغلب موارد نوجوان نسبت به خونواده دید بدی پیدا میکنه و یه جورایی باهاشون سر جنگ داره. 
  • نوجوانی و بحران بلوغ در مواجهه با والدین به این شکله که فرد دلش میخواد استقلال داشته باشه که معمولاً خانواده (به دلیل نگرانی‌هایی که دارن) چنین اجازه‌ای نمیدن و درنهایت نوجوان فکر میکنه درک نمیشه و نسبت به والدین خودش دید بدی پیدا میکنه.
  • دوستان: معمولاً در این دوره نوجوان علاقه زیادی به گذروندن وقت با دوستان خودش داره و اونها نقش پررنگی رو در زندگیش ایفا میکنن؛ تأثیر دوستان در این دوره بیش از تأثیر خانواده هستش و اینجاست که اکثر والدین بیش از حد نگران میشن.
  • مشکلات مالی: معمولاً نوجوان تو این دوره تحت تأثیر دوستاشه و دلش نمیخواد نسبت به اونها سرگرمی کمتری داشته باشه؛ یه جورایی به‌ صورت ناخواسته خودش رو مقایسه میکنه و فکر می‌کنه اگه دوستانش وسیله خاصی رو دارن، اونم باید داشته باشه. علاوه بر این، اغلب نوجوان‌ها دلشون میخواد که به استقلال مالی برسن و معمولاً برای گرفتن پول‌توجیبی، معذب میشن.

نشانه‌های نوجوانی

نشانه های نوجوانی
نشانه های نوجوانی

رسیدن به دوره نوجوانی یا به‌ اصطلاح سن بلوغ، در روحیات و فیزیک فرد نمایش پیدا میکنه؛ مهم‌ترین نشونه‌ها شامل موارد زیر میشن:

  • نیازهای جنسی: یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های رسیدن به سن بلوغ، تغییر و افزایش هورمون‌هاست که میل جنسی رو در فرد به وجود میاره.
  • آموزش صحیح در این مورد یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های والدین محسوب میشه.
  • کم‌حوصله شدن: نوجوانی و بحران بلوغ با بی‌حوصلگی نوجوان همراهه و معمولاً فرد در برابر اتفاقات کوچیک و جزئی ناراحت میشه و واکنش‌های تندی از خودش نشون میده.
  • ایراد گرفتن: نوجوان از اغلب مواردی که باهاشون سروکار داره ایراد میگیره و مدام در حال گلایه کردنه؛ چرا خونمون اینجوریه؟ چرا تو این شهر زندگی می‌کنیم؟ برای چی این‌جوری رفتار می‌کنید؟ چرا من اجازه ندارم که خودم برای خودم تصمیم بگیرم؟ و سؤالات دیگه‌ای که ممکنه از فرزندتون بشنوید.
  • فرار از جمع خانواده: اغلب نوجوان‌ها در دوران بلوغ، از خونواده فراری میشن و ترجیح میدن تنها باشن؛ البته این فرار کردن فقط از خونواده نیست، بلکه از فامیل و آشناهای قدیمی هم فراری میشن. این ویژگی نوجوان اصلاً به این معنی نیست که شما پدر یا مادر خوبی نبودین (لطفا مسائل رو با هم قاطی نکنین).

پشت سر گذاشتن نوجوانی و بحران بلوغ

نوجوانی دوران حساسی از زندگی یک فرد محسوب میشه؛ اما وحشتناک نیست! در جلسات مشاوره کلبه امن، در درجه اول یک ارتباط صحیح بین نوجوان و روانشناس به وجود میاد که باعث میشه روند درمان به شکل مؤثرتری پیش بره.

جلسه مشاوره با نوجوان
جلسه مشاوره با نوجوان

 

در کلبه امن، برای اینکه به بهترین شکل، نوجوانی و بحران بلوغ رو پشت سر بذارید، آموزش‌هایی طبق رویکرد درمانی هیجان مدار (EFT)، برای شما تدارک دیده شده؛ آموزش مهارت ارتباطی به والدین و نوجوانان یکی از مهم‌ترین آموزش‌هاست. 

قسمت جذاب و مؤثر درمان در کلبه امن، تمرینش به‌صورت رول پلی هست که باعث میشه جلسات از اون شکل رایج و سنتی خودش (که معمولاً فقط به نوجوان و والدین راهکار ارائه میشه و احساس نصیحت رو به نوجوان القا میکنه) در بیاد.

تو این جلسات الگوهای نامناسبی که توی خانواده هست و بین نوجوان و والدین شکاف ایجاد میکنه، مورد بررسی دقیق قرار میگیره و اصلاح میشه. یعنی تو این جلسات فقط نوجوان نیست که تحت مشاوره قرار میگیره بلکه سیستم خانواده هم به‌نوعی دستخوش تغییراتی میشه. 

بنابراین مهمه که والدین هم با روانشناس همراهی کنن تا به یک نتیجه قابل‌ قبول برسن. در این جلسات خانواده و نوجوان به‌ طور کامل با نوجوانی و بحران بلوغ آشنا میشن و متوجه میشن که برخی از این بحران‌ها طبیعی هستن و اونقدر که به نظر میاد وحشتناک نیستن.

یکی از مهم‌ترین تأثیرات مشاوره هیجان مدار در کلبه امن اینه که به والدین کمک میکنه که راه‌های مدیریت مشکلات نوجوانی و بحران بلوغ رو یاد بگیرن.

 در واقع این جلسات باعث نمیشه که نوجوان تحت کنترل والدین در بیاد و احساسات بدتری رو تجربه کنه، بلکه آموزش مدیریت این دوره باعث میشه که والدین به شکلی صحیح در کنار فرزندشون باشن و صمیمیتی ایجاد میشه که باعث میشه نوجوان بهشون تکیه کنه و  به بهترین شکل این دوره رو پشت سر بذاره.


امیدوارم این مقاله بهت کمک کرده باشه. اگه راهنمایی بیشتر میخوای به واتساپ م پیام بده

زنبیل خرید